Uz bok hotela nalazi se kapela sv. Ivana Nepomuka, trenutno u završnim fazama restauracije, a pored nje dvor poznatog ratnika i vojskovođe baruna Trenka, građevine koja je svojevremeno služila kao Učiteljska škola zbog koje je Pakrac bio značajno prosvjetno središte šire okolice.

Prijelaskom preko mosta, na pet minuta pješačke udaljenosti, nalazi se centar grada koji je na svega nekoliko koraka okružen kulturno-povijesnim, ali i ugostiteljskim sadržajima i kao takav je idealna polazišna točka za istraživanje pakračke priče. S jedne strane nalazi se Kompleks nekadašnjeg doma plemićke obitelji Janković koji predstavlja zaštićeno kulturno dobro te izuzetno vrijednu cjelinu jer nigdje drugdje u Slavoniji uz dvorac nije očuvan značajniji gospodarski kompleks. Do današnjih dana očuvani su kurija Janković u kojoj danas djeluje glazbena škola, dvije gospodarske zgrade kojima je sadašnja namjena Gradska vijećnica i Dom hrvatskih branitelja te Mali dvor – Janković, nekadašnja upravna zgrada vlastelinstva gdje se danas nalazi Muzej grada Pakraca. Grofovi Jankovići imali su veliki utjecaj na razvoj i izgled grada Pakraca, a jednom godišnje održava se i kulturno-povijesna manifestacija „Tragom Jankovića“ kojom se kroz zabavne sadržaje tokom cijelog dana predstavlja život u vrijeme njihove vladavine. Nadomak Kompleksa nalazi se i sadržajno jedinstvena zbrika, dostupna po dogovoru za razgledavanje, zvana Muzej vojne i ratne povijesti, a s obližnjeg povišenog zemljišta grad nadgleda crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, objekt koji je upravo kao i rimokatolička vjera oduvijek bila od velikog značaja građanima ovoga područja. Posvećena 1763. godine, zbog svog je položaja specifična za barokna sakralna zdanja, a posebne vrijednosti crkve su oltar poznatog kipara Franza Strauba te orgulje iz radionice Heferer. Pored crkve, podno zgrade Hrvatskog doma, nalazi se povijesno značajan, raznim mitovima i legendama obavijen objekt Spahijski podrum čija se svrha i čije tajne još nisu u potpunosti objelodanile. Premda nosi naznake da se radi o prvoj kovnici novca u Hrvatskoj, danas prevladava mišljenje da se radi o skladištu pakračkog vlastelinstva.

Da se u Pakracu kovao prvi hrvatski novac Slavonski banovac potvrđuju brojna istraživanja, a svjedoči i arheološko nalazište Starog grada koje se nalazi s druge strane centra na blago povišenom terenu, nekadašnjoj pakračkoj utvrdi čiji su približno 800 godina stari ostaci vidiljivi i danas. Jednom godišnje u Pakracu se organizira sajam u znaku Slavonskog banovca po kojemu nosi ime, s krovnom temom pakračke najstarije povijesti i kulture, a ponuda i sadržaji sajma svake godine privuku preko 5000 posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Nasuprot arheološkog nalazišta smješteni su episkopski Vladičanski dvor i Saborna crkva svete Trojice odnosno katedralna crkva Slavonske eparhije koja, izvorno barokna građevina, među najvažnijim je spomenicima neobizantske arhitekture u hrvatskom historicizmu. Ovdje, zaključno s pakračkom Česmom, završava trg i nastavlja se na pretežito stambeni dio grada koji se proteže u visine. Približno osam kilometara asfaltirane ceste udaljen od centra Pakraca nalazi se Planinarski dom Omanovac koji na svojih 655 metara nadmorske visine dominira vizurom obližnjih gradova i prirodne oaze koja ih okružuje. Omanovac, prošaran planinarskim i biciklističkim stazama, idealna je početna i završna točka za sve one avanturističkog duha, ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

Hotel Pakrac svojom lokacijom pogoduje gostima koji žele posjetiti i obližnje gradove i naselja. Udaljen samo četiri kilometara nalazi se grad Lipik, poznat po svojim toplicama i izvoru ljekovite termalne vode te Državnoj ergeli. Približno 25 minuta lagane vožnje prema sjeveru odvesti će u grad Daruvar,a nepunih 40 kilometara istočno od hotela je Požega, glavni grad PS županije.

Grad Pakrac

Grad Pakrac

Omanovac

Omanovac

Lipik

Lipik

Gastronomija

Gastronomija

E-bicikli

E-bicikli

Tenisko igralište

Tenisko igralište